İstanbul'daki 39 ilçenin deprem karnesi

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6'lık depremler 11 ilde ağır yıkım ve can kaybına neden oldu.

İSTANBUL Yayın: 24 Şubat 2023 - Cuma - Güncelleme: 24.02.2023 10:30:00
Editör -
Okuma Süresi: 38 dk.
Google News

Türkiye’nin dört bir yanından depremden etkilenen bölgelere 7’den 70’e destek eli uzanırken, 81 il ve ilçe belediyesinin dışında, dünya ülkelerinden de birçok ekip arama kurtarma çalışmalarına destek verdi. 39 ilçesi olan İstanbul’un depremden etkilenen bölgelere verdiği destek ekip ve ekipmanlarını mercek altına aldık.
İstanbul'daki 39 ilçenin deprem karnesi. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Pazartesi günü saat 04.17'de merkez üssü Pazarcık olan bir deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre altında olan deprem büyük ölçüde can kaybına neden olurken, aynı gün saat 13.24'te yine Kahramanmaraş Elbistan’da 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Açıklanan son resmi rakamlara göre 41 bin 156 kişi hayatını kaybetti, 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkıldığı açıkladı. Gün ağırırdken yaşanan depremin hemen ardından, tüm ilçe belediyeleri sosyal medya hesaplarından depremzede vatandaşlar için yiyecek ve giyecek başta olmak üzere, ihtiyaca yönelik kampanyalar başlattı. Yardım kampanyaları vatandaşların desteği ile devam ederken, yardımın çeşidi de AFAD’ın duyurduğu güncel ihtiyaçlara göre değişti. 

2 ilçe dikkat çekti

39 ilçenin sosyal medya hesaplarından da paylaştığı yardım ve destekleri tek tek inceledik. Depremin hemen ardından İstanbul’da yalnızca iki ilçenin AFAD’ın verdiği ihtiyaç listesini duyurmak ve deprem bölgelerine göndermek dışında bir şey yapmadığını gördük. Bu ilçeler Bakırköy ve Adalar. Ayrıca bu iki ilçenin kendi bütçesi ile yardım yapmaması da dikkat çekti. Bakırköy Belediyesi deprem bölgesine 13 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi, 6 sağlık çalışanı ve 2’de arama kurtarma aracı gönderdiğini açıkladı. Bu arada Bakırköy Belediyesi’nin AFAD'ın uygunluk vererek akreditasyon sistemine kayıtlı bir ekibinin olmadığı ortaya çıktı. 6 sağlık ekibini ve 2 arama kurtarma aracını bölgeye gönderdiğini söyleyen Bakırköy Belediyesi’nin, sağlıkçılarının yahut arama kurtarma araçlarının yer aldığı tek bir fotoğraf karesi yayımlamaması da dikkat dçekti. Deprem bölgelerine hiçbir lojistik destekte bulunmayan bu iki belediyenin, depremde yaralanan vatandaşlar için başlatılan kan bağışlarına da destek çağrısı yapmadığı görüldü. Hangi ilçe, depremden etkilenen bölgelere ne destek verdi? İşte İstanbul’un 39 ilçesinden giden yardımlar ve yapılan çalışmalar.

ADALAR: ERDEM GÜL
Vatandaşlara destek çağrısı yaptı. Belediyeye ait Prof. Dr. Besim Üstünel ve Gülen Üstünel Gündüz Bakımevi öğretmen ve velileri ‘Oyuncak kampanyası’ başlattı. Gül, deprem bölgesinden Büyükada’ya gelen depremzedeleri ziyaret ederek ihtiyaçların karşılanacağını söyledi.

ARNAVUTKÖY: AHMET HAŞİM BALTACI
Deprem sabahı sosyal ve kan bağışı çağrısı yaptı. Arama Kurtarma Birliği ARKUR’u afet bölgesine uğurladı. Arkasından deprem bölgesinde görev almak üzere 2 hasta nakil ambulansı, sağlık ekipmanları ve 6 kişilik ekibini gönderdi. Deprem bölgesinde yapılan yardım çalışmalarına destek olmak için taraftar grubunu da belediye aracılığı ile bölgeye gönderdi. Deprem bölgesinden ilçelerine gelen depremzedelerin konaklama, gıda, sağlık, giyim gibi ihtiyaçlarına destek oldu. Afet bölgesinde açığa çıkan temizlik ve hijyen sorunlarına müdahil olunması için takviye temizlik ekiplerini bölgeye gönderdi. Hatay-Kırıkhan’da, iki noktada 500 hanelik çadır kent için altyapı çalışmalarına başladı. Hafta sonuna kadar çadırkentleri kurmayı hedefliyor. Başkan Haşim Baltacı, deprem bölgesine giderek çalışmaları yerinde inceledi.

ATAŞEHİR: BATTAL İLGEZDİ
Sabahın erken saatlerinde vatandaşlara destek çağrısı yaptı, 17 kişilik Arama Kurtarma ekibini, 2 adet arama kurtarma köpeğini ve tam teşekküllü arama kurtarma araçlarını deprem bölgesine gönderdi. 4 kamyon, 4 kepçe, 2 panelvan, 1 arama-kurtarma aracı, 1 tır ve 1 de minibüsten oluşan ikinci yardım ekibide Hatay’a gitti. Deprem bölgelerinden olan Osmaniye’ye bizzat giderek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ataşehir Gönüllü Off-road ekibini deprem bölgesine gönderdi. Sıcak yemek dağıtımı için Hatay ve Adıyaman’da Sahra Aşevleri kurdu. Deprem bölgesinde, halk sağlığını korumak için belediye ekiplerini araçlarıyla birlikte temizlik çalışmaları için bölgeye gönderdi.

BAĞCILAR: ABDULLAH ÖZDEMİR: 
Sabah ilk iş yardım çağrısında bulundu, ardından 23 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi BAĞKUT’u deprem bölgesine gönderdi. 141 saha destek personeli, 4 sağlık personeli bölgeye gitti. 290 kazma, kürek, balta, 106 hitti ucu ve matkap, 79 jeneratörle deprem sahasında çalıştı. Başkan Abdullah Özdemir, deprem bölgesine giderek çalışmaları takip etti, depremzedeleri ziyaret etti. Belediyenin ikram aracı ile bölgedeki depremzedelere hizmet vermeye başladı. Adıyaman Havalimanı’nın onarımı için çalışmaya başladı. Günlük 12 bin kişiye 3 öğün sıcak yemek sağlayacak sahra mutfağı kurdu. Seyyar tuvalet, soba, elektrikli ısıtıcı, can dostları için maması gibi ihtiyaçları deprem bölgesine gönderdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından görevlendirilen inşaat mühendislerinden  ve devamında 17 kişiden oluşan hasar tespit ekibini deprem bölgesine gönderdi. Bağcılar Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde, Halk Eğitim öğretmenleri ve kursiyerleri deprem bölgesine gönderilmek üzere uyku tulumları dikimine başladı. Bölgedeki en zaruri ihtiyaçlardan biri olan mobil tuvaletler kendi ekipleri tarafından imal edildi, çadır ve çöp konteynırlarıyla birlikte bölgeye gönderildi. Depremzedelerin enerji ihtiyacını karşılamak ve iletişim konusunda sıkıntı yaşamalarının önüne geçmek amacıyla Mobil şarj istasyonu kuruldu.

BAHÇELİEVLER: HAKAN BAHADIR
Sosyal ve kan bağışı çağrısında bulunarak, Arama Kurtarma Birliği ile birlikte iş makinalarını da deprem bölgesine gönderdi. İlçe halkından oluşan 500 gönüllüyü Adana'ya gönderdi. Arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere iş makinelerinide bölgeye gönderdi. Eczane, Ecza Deposu ve Sağlık Kuruluşları ile iş birliği yaparak, deprem bölgesi için tıbbi malzeme toplamaya başladı. Bahçelievler Belediyesi’nin her personeli adına (2737 kişi) kişi başı 5 bin, kendisinin de 3 aylık maaşını deprem bölgesine bağışladı. Bahçelievler Belediyesi olarak Hatay'a Konteyner Kent kurulumuna başladı. Günlük 30 bin kişiye sıcak yemek veren mobil aşevini bölgeye gönderdi. Başkan Bahadır, kendi şirketi olan Betatom Emar’ın 1 günlük cirosunu AFAD'a bağışladı. Depremden etkilenmiş ve Bahçelievler'e gelmiş depremzedeler için özel ihtiyaç kolileri hazırladı. Deprem bölgesine giden Bahadır, çalışmaları yerinde inceledi. Deprem bölgesi için kendi atölyelerinde duş kabini ve tuvalet üretmeye başladı. Belediye çalışanı, Arama Kurtarma Birliği ekibinden Hüseyin Hamarat'ı elim bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

BAKIRKÖY: BÜLENT KERİMOĞLU
Vatandaşlara yardım çağrısında bulundu, bölgeye gelen depremzedelerin kendilerine ulaşması için çağrı yaptı. Deprem bölgesine giden arama kurtarma ekibi, AKUT’un akreditasyon sistemine kayıtlı olmadığı için arama kurtarma çalışmalarına fiili olarak katılamadı.

BAŞAKŞEHİR: YASİN KARTOĞLU
Deprem bölgesine yardım çağrısı yaptı, 7 araç ve 49 arama kurtarma personelinden oluşan BAŞAKAY’ı Hatay’a gönderdi. Kızılay’la birlikte kan bağışı çağrısı yaptı. Başakay ekibine destek, 24 kişilik ikinci ekibi de bölgeye gönderdi. BAŞAKAY göçük altında kalan Gülsüm hanımı 48 saatin ardından sağ olarak kurtardı. 79.’uncu saatte Malatya'daki Arslan Apartmanı'nda çalışma yürüten BAŞAKAY ekipleri bir anne ve çocuğunu sağ olarak kurtardı. 12 Şubat’ta Adıyaman’da enkaz altında kalan kediyi çıkararak ilk müdahalesini yaptı. Başakşehir'e gelen bin 676 afetzedenin İhtiyaçları için harekete geçti. Malatya'da, günlük 15 bin kişilik yemek dağıtımınına başladı. Deprem bölgesinde oluşabilecek salgın hastalıklarının önüne geçebilmek adına, çöp konteynerleri ve çöp poşetlerinden oluşan yardım tırlarını da yola çıkardı. Başkan Kurtoğlu, deprem bölgesine giderek çalışmaları bizzat yerinde inceledi.

BAYRAMPAŞA: ATİLA AYDINER
Deprem sabahı destek çağrısında bulundu. Arama kurtarma ekibi BAYRAK deprem bölgesine gönderildi, kan bağışı çağrısı yapıldı. BAYRAK ekibi, 8 yaşındaki Halil Sami ve 3 yaşındaki Yunus Efe’nin enkazdan çıkarılmasına destek oldu. Bayrampaşa Vakfı ile birlikte bölgeye Seyyar Aşevi kurdu. Deprem bölgelerinden ilçelerine gelen depremzedeler için Semih Erden Spor Kompleksi’nde Psikodestek hizmeti vermeye başladı. Başkan Atila Aydıner, deprem bölgesine giderek çalışmaları yerinde inceledi.

BEŞİKTAŞ: RIZA AKPOLAT
Sabahın erken saatlerinde yardım çağrısında bulundu, Beşiktaş Arama Kurtarma ekipleri ilk aşama yardım ve destek için yola çıktı. Tam donanımlı acil durum ekipleri ve araçları hava yolu ile bölgeye gitti. Deprem sahasına gitmek üzere, 5 iş makinası, 1 ilaçlama aracı, 4x4 2 araç, 3 mobil mutfak, 4 koordinasyon aracı, 1 Mobil tuvalet aracı, 2 adet karavan, 2 Kamyon 1 kamyonet, 1 Mobilvet aracı olmak üzere toplam 88 araç deprem bölgesine gönderildi. 10 spiral kesici, 10 hitti, 18 jeneratör, 5 elektrikli testere ile 99 arama kurtarma personeli, 27 destek personeli ile bölgede hizmet verildi. Başkan Rıza Akpolat, deprem bölgesine giderek, çalışmaları bizzat yerinde inceledi. Öğrenci’YE aracıyla afetzedelerin gıda ihtiyacını, MOBİVET aracıyla da can dostlarının tedavi ve mama ihtiyaçlarını karşıladı. 
Hatay’ın Samandağ ve Defne bölgesinde olası salgın tehdidinin önüne geçebilmek için ilaçlama ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Beşiktaş'ta ikamet etme şartı aramadan tüm depremzede öğrencilerin eğitimine destek olmak için Beşiktaş Akademi’nin kapılarını açtı.

BEYKOZ: MURAT AYDIN
Vatandaşlara destek çağrısında bulundu. 14 kişilik Arama Kurtarma Ekibi ve 4 iş makinası Hatay’a hareket etti. Kan bağışı kampanyasına destek çağrısı yaptı. İlk etapta mobil çorba aracını deprem bölgesine gönderdi, devamında Hatay ve Malatya’da iki aşevi kurdu.
Devamında gönderilen 23 personel, 10 iş makinesi ile Hatay Kırıkhan’da çalışmaya başladı. Arama-kurtarma ekiplerinin katıldığı çalışmalarda dördü çocuk olmak üzere 6 kişiye canlı ulaşıldı.Yine Hatay Kırıkhan’da bir anne ve 3 çocuğuna ulaştı. 60, 67, 87 ve 97. saatte canlı olarak kurtardıkları vatandaşların ilk müdahalesini yaparak hastaneye ulaştırdı. Enkazdan çıkan vatandaşlardan birini Beykoz’daki akrabalarının yanına gönderdi. 21 iş makinesi, 107 personel, tam donanımlı ambulans ve sağlıkçılardan oluşan 3 görevli personelle bölgede kurtarma çalışmalarına destek verdi. Bölgelerine gelen depremzedeler, hazırlanan acil ihtiyaç paketleriyle birlikte ziyaret edildi. Malatya Akçadağ’da aşevi kurdu, mobil çorba aracıyla da bölgelerde çorba dağıtımına devam etti. 

BEYOĞLU: HAYDAR ALİ YILDIZ

Bölgeye destek, kan ihtiyacı olan afetzedeler için de kan çağrısında bulundu. Belediye Sosyal Market banka hesabı üzerinden bağış topladı. Arama Kurtarma ekibini bölgeye gönderdi. Gaziantep İslahiye’de AFAD ve Beyoğlu Belediye ekipleri organize çalıştı. Enka altında kalan vatandaşların çıkarılmasına destek oldu. Kahramanmaraş’ta mobil şarj istasyonları kurulumunu yapttı. Başkan Haydar Ali Yıldız deprem bölgesine gitti. 3 başkan yardımcısı, birim müdürleri ve şefleri deprem bölgesindeki farklı noktalara giderek tespit çalışmaları yaptı. Ulaşılması zor olan yerlerde yaşayan depremzedelere malzeme götürmek için motorlu ekipleri bölgeye gönderdi. Kahramanmaraş’ta kurulan yemekhane hizmet vermeye başladı. 3 ayrı mobil aşevide hem şehirde hem köylerde yemek dağıtımına devam ediyor. 

BÜYÜKÇEKMECE: HASAN AKGÜN
Vatandaşlara destek çağrısında bulundu, Arama Kurtarma Ekibi BAKUT, K9 köpeği Petra, 15 personel, 3 arama kurtarma aracı ve 1 ambulans ile Hatay’a gitti. Kan bağışı kampanyasına destek çağrısı yaptı. Günde 15 bin kişiye sıcak yemek çıkarma kapasitesine sahip seyyar mutfağı bölgeye gönderdi. Hatay'da 14 vatandaşın enkaz altından kurtarılmasını sağladı. Mimarsinan Devlet Hastanesi'nde tedavileri devam eden depremzedeleri ziyaret etti. 
TÜYAP Fuar Merkezi’nin tahsis ettiği çalışma alanında, gönüllülerin depremzedelere ulaştırılmak üzere konteyner ev yapımı çalışmalarına destek verdi. Meclis üyeleriyle birlikte deprem bölgesine gitti.

ÇEKMEKÖY: AHMET POYRAZ
Deprem bölgesine yardım ve kan bağışı çağrısında bulundu, ilk etapta Arama Kurtarma Ekibini AFAD koordinasyonunda, iş makineleri ve mobil jeneratörlerle birlikte afet bölgesine gönderdi. Hasta Nakil Ambulanslarını sağlık personelleriyle birlikte afet bölgesinde görev almak üzere Hatay’a gönderdi. Mobil ikram aracıda sıcak yemek ikramında bulunmak üzere bölgede yerini aldı. 1000 kişinin acil barınma ihtiyacını karşılayacak konteyner kent çalışmalarına başladı. Afet bölgesinde açığa çıkan temizlik ve hijyen sorunlarına müdahil olunması için temizlik ekiplerini bölgeye gönderdi. AFAD koordinasyonunda bölgeye mobil tuvaletler ulaştırdı. Belediyenin ÇEKİM kurslarındaki kursiyerler depremzedeler üşümesin diye battaniye, uyku tulumu, mont ve yağmurluk dikimine başladı. Deprem bölgesinden ilçelerine gelen aileler ziyaret edildi. Arama kurtarma çalışmalarında ÇEKUT ekibi yaklaşık 15 kişiyi enkaz altından kurtardı. Başkan Ahmet Poyraz, deprem bölgesine bizzat giderek çalışmaları yerinde inceledi, depremzedeleri ziyaret etti.

ESENLER: TEVFİK GÖKSU
Deprem bölgesine yardım ve kan bağışı çağrısında bulundu.1 tam donanımlı arama kurtarma aracı ile birlikte 35 kişilik ESKAT ekibini bölgeye gönderdi. Seyyar mutfak ve mobil aşevi, 4 Ekskavatör, 3 Kazıcı ve yükleyici iş makinesi, 8 kurtarma vinci, 2 kamyon ve 1.000’e yakın personel Adıyaman’a sevk edildi. Günlük 10 bin vatandaşa sıcak yemek servisine başladı. Ayrıca Mobil Çorba Çeşme’si de kuruldu. EKSAT ekibi, 6 saatlik çalışmayla Sudenaz’ı, depremin 42. saatinde 65 yaşındaki Salih amcayı, 7 saat süren kurtarma çalışmasının ardından Omar isimli genci, 68 yaşındaki Hayrettin amcayı, 90. saatte Canan hanımı enkazdan canlı çıkardı. Adıyaman Gölbaşı’nda bin kişilik konteyner kent kurulumuna başladı. Başkan Tevfik Göksu deprem bölgesine giderek çalışmaları yerinde takip etmek amacıyla bölgeye gitti. Adıyaman Gölbaşı’na bölgedeki depremzedelere ücretsiz hizmet verecek EDİM Sosyal Market kurulumu gerçekleştirildi. Malatya’daki çalışmalara da destek verdi. Esenler Meslek Edindirme Kursu EMEK'te eğitim gören Dikiş Nakış ve Modelistlik kursiyerleri, deprem bölgesindeki afetzedeler için kışlık giyecek dikimine başladı.

EYÜPSULTAN: DENİZ KÖKEN
Vatandaşlara dayanışma ve kan bağışı kampanyasına destek çağrısı yaptı, ESAY Arama Kurtarma Ekibi AFAD koordinesinde 30 iş makinesiyle İskenderun’a gitti. Hatay İskenderun'da bulunan ESAY Arama Kurtarma ekipleri şimdiye kadar 13 kişiyi enkaz altından kurtardı. Başkan Deniz Köken, Gaziantep İslahiye’ye gitti. Mobil mutfak kurarak 24 saat sıcak yemek vermeye başladı, Mobil WC’ler kurarak ihtiyaca yönelik çalışmalar sürdürdü. Gaziantep İslahiye'de 120 kişilik ekiple oluşturulan lojistik merkezinde tüm yardımlar tek tek ayırarak, küçük araçlarla en uzaktaki köylere ulaştırıldı. 200 ton kömür, 2 mobil wc, 109 personel, 36 iş makinası ile hizmet sürdürdü.

FATİH: M. ERGÜN TURAN
Dayanışma çağrısı yaptığı depremin sabahında 37 kişiden oluşan Fatih Afet Arama Kurtarma (FARK) ekibi, arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere Elbistan ve Kırıkhan’a doğru yola çıktı. Deprem bölgesinde Fatih Afet Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi kuruldu. 108 personel, 37 arama kurtarma ekibi, 25 iş makinası, 2 mobil çorba ve yemek aracı hizmet verdi. Mobil ikram aracı Hatay Kırıkhan'da depremzede vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. Başkan Turan, deprem bölgesine giderek çalışmaları yerinde inceledi. Hatay'da depremzede vatandaşlar için çadır kuruluyor. Hatay Kırıkhan'da moloz kaldırma ve yol temizleme işlemleri devam ediyor. Afet bölgesinde temizlik ve hijyen sorunları için de takviye temizlik ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

GAZİOSMANPAŞA: HASAN TAHSİN USTA
Depremzedelere yardım için seferberlik ve kan bağışı çağrısı yaptı. Bölgeye gönderilen Arama Kurtarma Ekibi ile birlikte, Sağlık Ekipleri ve ambulanslar kurtarma ve nakil çalışmalarına başladı. 42 saat enkaz altında kalan bebeğe Acil Tıp Teknikerleri ilk müdahalesini yaptı. Bölgeye gönderilen Zabıta Personeli de, Maraş Onikişubat İlçesine gönderilen mobil yemek aracında dağıtımları sağladı.  Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde eğitim alan kursiyerler, depremzedeleri soğuktan korumak amacı ile atkı ve bere örmek için bir araya geldi. Yaşanan acı depremin ardından enkazdan buldukları yavru kediyle birlikte Hatay’dan İstanbul’a gelen Cansel Dağlıoğlu’nun kedisi belediye bünyesinde tedavi edildi. Deprem bölgesindeki sokak hayvanları için mama, su ve barınma ihtiyaçlarını karşılacak çalışmalar yapıldı. Başkan Tahsin Usta, deprem bölgesine giderek çalışmaları bizzat yerinde inceledi.

GÜNGÖREN: BÜNYAMİN DEMİR
Yardım kampanyası başlatıldı, arama kurtarma ekibi gönderildi. Hasta nakil aracıyla birlikte, sağlık ekibi de görev aldı. Arama kurtarma ekipleri 80 saat sonra bir vatandaşı enkaz altından sağ olarak çıkardı. Hatay - Belen’e kurulan mobil mutfakla depremzedelere sıcak çorba ikramı başladı. Hanımeli Konağı ile Güngören Halk Eğitim Merkezinin iş birliği içinde yürüttüğü kurslarda görev alan usta öğretici ve kursiyerler deprem bölgesine gönderilmek üzere atkı, patik, boyunluk ve bere ördü. Göksun/Kahramanmaraş’ta Konteyner Kent kurumu yaptı. Başkan Bünyamin Demir bölgeye giderek çalışmaları yerinde inceledi.

KADIKÖY: ŞERDİL DARA ODABAŞI
Yardım ve kan bağışı çağrısı yaptı, 31 kişilik BAK Kadıköy arama kurtarma ekibi, arama kurtarma köpeği Lena ile birlikte deprem bölgesine gönderildi. Antakya, Odabaşı Mahallesi, Kurşunlu Sokak, Ilgım Apartmanı’nda enkaz çalışmalarına başladı. 3 bin kişilik sıcak yemek dağıtım kapasiteli 2 adet Gezici Aşevi aracı afet bölgesine gönderildi. Samandağı ve Defne ilçelerinde sıcak yemek dağıtımına başladı.  Odabaşı Mahallesi’ndeki enkaz çalışmasından bir kız çocuğu ve iki yetişkin kadın canlı olarak kurtarıldı. Başkan Odabaşı bölgeye giderek çalışmaları inceledi. Malatya, Postane Meydanı'da afetzedeler için Mobil İkram aracı kuruldu. Kadıköy’de eczacılık yapan gönüllü eczacılar aracılığıyla toplanan ilaç ve tıbbi malzemeler bölgeye ulaştırıldı. Gönüllü olarak Hatay’a giden eczacı ve sağlık çalışanları aracılığı ile yardım ulaşmamış köylere, ‘mobil eczane’ ile ilaç ve kişisel hijyen malzemeleri ulaştırıldı.

KAĞITHANE: MEVLÜT ÖZTEKİN
Yardım ve kan bağışı çağrısı yapıldı, AFAD Koordinasyonunda arama kurtarma başta olmak üzere iş makinaları bölgeye gönderildi. Kâğıthane Belediyesi olarak 2 adet JBC iş makinesi, 2 adet su tankeri, 15 kişilik ekip, 5 ton gıda kolisi, 125 battaniye ve ısıtıcı ilk etapta bölgeye ulaştırıldı. Başkan Öztekin deprem bölgesine gitti. Arama Kurtarma ekipleri 71. saatte Ahmet Eren’i, 6 yaşında Hazal’ı, 7 yaşındaki İrem’i, 182 saat sonra 13 yaşındaki Kaan’ı, 248 saat sonra 17 yaşındaki Aleyna’yı enkaz altından çıkardı. Günlük 12.000 Ekmek Kapasiteli 4 adet mobil fırın bölgeye ulaştırıldı. Teknik Personel, Doktor, Arama Kurtarma, Ambulans ve Lojistik birimlerine yardımcı olan 200 gönüllü ve personelle ile sahada hazır bulundu.  44 iş makinası, 550 AFAD gönüllüsü, 20 jeneratör, 4 seyyar fırın ile hizmet verdi. Oluşabilecek salgın hastalıklara karşı belediye temizlik ekibi çalışmalarına devam ediyor.

KARTAL: GÖKHAN YÜKSEL
Deprem haberini alır almaz yardım çağrısında bulundu, AFAD ile hızlıca koordine olan 18 işilik arama kurtarma ekibi, 10 arama-kurtarma gönüllüsü, tam donanımlı 2 arama-kurtarma aracı, 1 lojistik araç, 1 ikram aracı deprem bölgesine gönderildi. Arama-kurtarma ekipleri 15 yaşındaki Kadir’i enkaz altından kurtardı. Hayvansever gönüllüleri ile birlikte deprem bölgesine yardım tırı gönderildi. Başkan Gökhan Yüksel, deprem bölgesine giderek, depremzedelerle bir araya geldi. Bölgede Afet Koordinasyon Merkezi konumlandırdı, mobil aşevi ile sıcak çorba dağıtımı gerçekleştirdi.

MALTEPE: ALİ KILIÇ
Sabahın erken saatlerinde yardım çağrısında bulundu. Maltepe Belediyesi Arama-Kurtarma ekipleri ve ambulans sabahın erken saatlerinde organize olarak deprem bölgesine gitti.  Hatay Antakya Defne bölgesinde enkaz çalışmalarına katıldı. Enkazdan çıkarılan 137’yi kişiye anında müdahale eden ekipler, 25 kişinin de hastaneye sevkini sağladı. Deprem bölgesinden Maltepe’ye gelen depremzedelerin ihtiyaçları karşılandı, afetzede çocuklar Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde ağırlandı.

PENDİK: AHMET CİN
Sabahın erken saatlerinde yardım çağrısında bulundu. 116 yardımcı personel, 43 kişilik arama kurtarma ekibi, 3 arama kurtarma köpeği, 12 kişilik hasar tespit mühendis ekibi, 18 Ekskavatör, 7 Beko Loeder, 8 Hafriyat Tırı, 5 Lowbet İş Makinası Taşıyıcısı, 2 Damberli Kamyon, 1770 Afad gönüllüsü, 9 Destek aracı, 2 Cenaze aracı, 4x4 Arama Kurtarma Aracı, 4x4 Keşif Aracı ile bölgede hizmet verdi. Hatay’da  Afet Lojistik Merkezi kurdu. Başkan Ahmet Cin, bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Pendik Arama Kurtarma ekiplerinin Avusturyalı ekiple birlikte gerçekleştirdiği çalışmada 1,5 yaşındaki kız çocuğu Sela Elbarazi ve aynı aileden dört kişiyi 96 saatin ardından enkaz altından sağ olarak çıkardı. 150. saatinde enkaz altındaki Ömer ve annesine sağ olarak ulaştı.

SANCAKTEPE: ŞEYMA DÖĞÜCÜ
Yardım ve kan bağışı çağrısı yaptı. Hazırlıklarını tamamlayan arama kurtarma ekipleri afet bölgesine doğru yola çıktı. Araç, mobil büfe ve iş makineleri de afet bölgesine gönderildi. Ekipler afet bölgesinde çalışmaya devam ederken, ilçelerine gelen depremzedelerin tüm ihtiyaçlarıyla tek tek ilgilenildi. Afet bölgesine temizlik ekibi ve araçları gönderildi. Malatya’da konteyner kent kurulumuna başlandı. Başkan Şeyma Döğücü, deprem bölgesine giderek depremzedelerle bir araya geldi.

SARIYER: ŞÜKRÜ GENÇ
Yardım ve kan bağışı çağrısı yaptı. Yaşanan afet sonrası yardım sürecinin doğru yönetilmesi için çalışmalarını AFAD ile işbirliği içerisinde yürüttü. Sivil savunma ekibi, arama kurtarma köpeği Şilan ve eğitmeni, veterinerler, inşaat- elektrik ustaları, sağlık personelleri, mühendis ve mimarlardan oluşan 23 belediye çalışanı yardım, sağlık ve gıda malzemelerini de yanlarına alarak Hatay'a gitti. Hatay Arsuz'a mobil aşevi kurdu. Arama kurtarma ekipleri enkaz altındaki 5 vatandaşı kurtardı. Hatay-Arsuz bölgesindeki kent meydanına 400 metrekare sahra çadırı kuruldu, 100 personel ve 2 mobil aş evi ile hizmet vermeye devam ediyor. Başkan Şükrü genç, deprem bölgesine gitti. Defne'de uzun süre hizmet verecek afet koordinasyon merkezi kuruldu. 2 afet Çadır Kent oluşturuldu. Çadır kentler tuvaletler ve duş bölümleri altyapılarıyla güçlendirildi. Ayrıca iki katlı 776 metrekare prefabrik çok amaçlı yapı inşasına başlandı.

SULTANBEYLİ: HÜSEYİN KESKİN
Deprem bölgesi için yardım ve Kızılay'a kan bağışı çağrısı yaptı. 21 kişilik SAKUT ekibi, 27 İş Makinası Operatörü, 473 gönüllü arama kurtarma ekibi, 14 Teknik personel, 66 şoför, 5 ambulans, 6 JCB Beko Loder, 1 Vinç, 3 Ekskavatör (İş Makinası), 1 Arama Kurtarma Aracı, 1 Otobüs, 4 Jeneratör, 11 Ulaşım Aracı bölgeye gönderildi.  Arama Kurtarma Ekipleri, enkaz altından şu ana kadar 12 vatandaşı canlı olarak çıkardı. Depremden yaralı olarak kurtarılan ve Sultanbeyli Devlet Hastanesi'nde tedavi gören hastalar ziyaret edildi. Hatay Kırıkhan’a konteyner kent kurulumu yapıyor. Başkan Hüseyin Keskin, deprem bölgesine giderek çalışmaları yerinde inceledi. 

SULTANGAZİ: Abdurrahman Dursun
Yardım ve kan bağış çağrısı yapıldı. Sultangazi Arama Kurtarma Ekibi AFAD koordinesinde deprem Bölgesine gönderildi. Deprem bölgesine gitmek isteyen bütün ilçe sakinlerini otobüslerle bölgeye gönderdi. 50 Konteynır, 150 Jeneratör, 130 Hilti de bölgeye gönderildi. 10 bin kişiye yemek çıkarma kapasitesine sahip mobil aşevi kuruldu. Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan depremzedeler ziyaret edildi,  ihtiyaçları karşılandı. Başkan Abdurrahman Dursun, deprem bölgesine gitti, depremzedelerle bir araya geldi. Hollanda’dan gelen gönüllü doktorlar ve sağlıkçılarla deprem bölgesinde bulunan ambulansları eşliğinde köyleri ziyaret etti. İlk etapta 100 konteyner, sonrasında da 120 çadır ile toplamda 220 ailenin barınma sorununu çözüme kavuşturdu. Bölgede çöp sorunu yaşanmaması adına temizlik ekipleri çalışmalarına devam ediyor.

ŞİLE: İLHAN OCAKLI
Yardım kampanyası başlattı. Şile Belediyesi Arama-Kurtarma ekibi ile birlikte, deprem bölgesindeki çalışmalara destek olmak isteyen AFAD gönüllülerini de bölgeye gönderildi. Antakya’da günlük 10 bin vatandaşa sıcak yemek verme kapasitesine sahip Mobil Aşevi kuruldu. Belediye personelinden oluşan dağıtım ağı ile sıcak yemekleri iç bölgelerede ulaştırdı. Şile’de ki köy fırınları afet bölgesi için yandı. Deprem bölgesinde oluşan ekmek ihtiyacını giderebilmek için ekşi mayalı köy ekmekleri pişirildi. Ekmek pişirmek isteyen köylülerin un ihtiyaçları belediye tarafından karşılandı. Deprem bölgesinden Şile’ye gelen depremzedeler ziyaret edildi, psikolojik danışmanlık seansları başlattı. Şile Belediyesi bünyesinde çalışan mühendisler hasar tespit çalışmaları için bölgeye gitti. Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, deprem bölgesine giderek çalışmaları yerinde inceledi.

ŞİŞLİ: MUAMMER KESKİN
Yardım kampanyası başlattı, kan bağışı çağrısı yaptı. 20 kişiden oluşan arama kurtarma ekibi bölgeye gönderildi. Arama kurtarma faaliyetlerine destek vermek amacıyla 2 JBC, 1 Excavator, 1 Greyder, 1 Loader, 2 Kamyon, 2 Ambulans, 1 Cenaze Aracı, 1 Çöp Kamyonu, 4 Jeneratör, 3 binek araç, 3 Kamyonet,  53 teknik personel, 4 Hilti bölgeye gönderildi. Kahramanmaraş’a gönderilen sağlık ekibi vatandaşların pansuman, enjeksiyon ve tansiyon ölçümü işlemlerini yapıyor. Deprem bölgelerinden olan Hatay’a gitti. İskenderun’da aşevi kuruldu. Hatay'da kurulan Can Dostlar Acil Yardım Çadırında enkaz altında kalan ve yaralanan can dostlarının tedavileri devam ediyor, korumaya alıyor.

TUZLA: ŞADİ YAZICI
Sosyal yardım ve kan bağışı çağrısı yaptı. AFAD yönlendirmesi ile arama kurtarma ekipleri uçakla bölgeye nakledildi. İkinci bir ekibi de iş makinalarıyla birlikte bölgeye gönderdi. Arama kurtarma ekipleri AFAD tarafından yönlendirildikleri enkazdan yaklaşık 10 kişiyi canlı çıkardı. Başkan Şazi Yazıcı, deprem bölgesine giderek çalışmaları yerinde inceledi.  Hatay Kırıkhan’a gitti. Enkazdan kurtarılan vatandaşlarla sohbet etti, çalışmaları koordine etti. Kırkhan’a biri aş evi, diğeri ise lojistik ve koordine merkezi olmak üzere iki adet dev çadır kurdu.

ÜMRANİYE: İSMET YILDIRIM
Yardım ve kan bağışı çağrısında bulundu. Ümraniye Belediyesi Arama ve Kurtarma ekipleri AFAD koordinesinde tüm araç ve teçhizatıyla bölgeye gönderildi. Gönüllü vatandaşları bölgeye gönderdi. İlk 48 saatte, 32 kişilik arama kurtarma ekibi, 3 kurtarma aracı, 5 mobil yardım aracı, 2 Tır, 1 Ekskavatör, 2 Beko Loder, 3 Hilti, 3 Konteyner bölgeye ulaştırıldı. Devamında arama kurtarma ekip sayısı 130’a çıkarıldı. 7029 adet ısıtıcı bölgeye gönderildi. Deprem bölgesine mobil ikram aracı gönderildi. Ümraniye Arama ve Kurtarma ekibimizin çalışmalarıyla Hatay'da depremden 33 saat sonra bir kız çocuğunu, 40 saat sonra 9 aylık hamile Nehir’i, 50 saat sonra bir anne ve oğlunu enkaz altından kurtardı, Hasta Nakil Ambulanslarıyla hastanelere naklini gerçekleştirdi. İsmet Yıldırım, depremden en fazla etkilenen şehirlerimizden biri olan Hatay’a gitti. Gaziantep İslahiye'de kurdukları konteyner kentte depremzedelere ikramlarda bulundu. Kahramanmaraş Onikişubat'ta 500 adet konteyner kent kurulumuna başladı.

ÜSKÜDAR: HİLMİ TÜRKMEN
Sosyal yarım ve kan bağışı çağrısı yapıldı. Üsküdar Belediyesi Arama Kurtarma ekibi ÜSAK, AFAD koordinasyonuyla afet bölgesine intikal etti. Mobil AŞEVİ TIR’ı başta olmak üzere, iş makinaları AFAD koordinasyonu ile İskenderun’a gönderildi. Acil sağlık hizmeti vermek üzere ambülanslar ve sağlık ekibi İskenderun Millet Parkı önünde konuşlandırıldı. Arama kurtarma ekibi ÜSAK, depremden 26 saat sonra, enkaz altında kalan bir vatandaşı, Ra Elena Akgöl ve 4 yaşındaki oğlu Yüksel Akgöl’ü 36 saat sonra enkazdan çıkardı. Üsküdar Belediyesi tüm personeli (3600 kişi) 5000’er lira, yönetici ve müdürleri birer aylık maaşlarını, Başkan Hilmi Türkmen’de 3 aylık maaşını deprem bölgesine bağışladı. Ayrıca otizmli çocukların çalıştığı Tebessüm Cafe’de 5000 TL bağış yaptı. Başkan Hilmi Türkmen, deprem bölgesine giderek çalışmaları yerinde inceledi. İlk aşevini İskenderun’a açtı.

ZEYTİNBURNU: ÖMER ARISOY: 
Sosyal yardım ve kan bağışı çağrısı yaptı. İlk gün 30 kişilik arama kurtarma ekibi (ZAK), özel donanımlı acil müdahale aracı, enkaz altında arama yapabilen termal kameralı drone ve mobil mutfak tırı AFAD’ın yönlendirmesiyle Gaziantep Nurdağı’na gönderildi. Zeytinburnu İzci Evi’ndeki izcilerde afet bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Zeytinburnu Belediye personeli olan Mehmet Camlı, yardıma koştuğu Gaziantep Nurdağı’nda elim bir kaza sonucu hayatını kaybetti. Depremzedeler için kalıcı olacak aşevi ve çocuk parkı inşası için kolları sıvayan Zeytinburnu Belediyesi, belediye hizmet binası, yatakhane ve afet koordinasyon merkezinin de yapımına başladı. Gaziantep Nurdağı’nda inşa edilecek aşevi, günlük 10 bin depremzedeye sıcak yemek servisi yapacak. Ömer Arısoy, Nurdağı’na açılacak aşevinin adının “Zeytinburnu Belediyesi Mehmet Camlı Aşevi” olacağını duyurdu. 132 belediye personel arama kurtarma çalışmalarını sürdürürken, ilçede de deprem bölgesindeki çocuklar için oyuncak kampanyası başlatıldı. Zeytinburnu’ndaki Bilgi Evleri’nde eğitim alan çocuklar, Nurdağı’na oyuncak yağdırmaya başladı. Depremin hemen ardından Başkan Arısoy deprem bölgesine gitti. İkinci kez deprem bölgesine giden Başkan Arısoy, Aşevi, belediye hizmet binası, yatakhane ve afet koordinasyon merkezi inşaalarını bizzat takip ediyor. 
Deprem bölgesindeki temizlik ihtiyacına destek için 1 adet arazöz, 1 adet çöp kamyonu, temizlik malzemesi ve çöp konteynırı taşıyan kamyona eşlik eden 7 kişilik ekip bölgede çalışmaya başladı. 8 sağlık personeli ile birlikte 2 adet hasta nakil aracını deprem bölgesine yönlendiren Zeytinburnu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, afetzede çocuk ve yetişkinlere ilaç desteğinde de bulunuyor. Zeytinburnu Arama Kurtarma Ekibi (ZAK) enkazdan yaklaşık 10 vatandaşı canlı kurtararak sağlık ekiplerine teslim etti.

AVCILAR: TURAN HANÇERLİ
Sabahın erken saatlerinde vatandaşlara destek çağrısı yaptı, Sivil Savunma Ekibi’ni deprem bölgesine gönderdi.  İkram aracı, engelli taşıma aracı ve 35 kişilik otobüs, 2 vinç, 5 ekskavatör, 2 kazı yükleyici, 5 lobet, 5 konteyner, karavan ve karavan çekicisi, 2 kamyon ve greyderden oluşan iş makinalarını da deprem bölgesine gönderdi. Ayrıca 200 tonluk ve 350 tonluk mobil vinçi de bölgeye sevk etti. Başkan Turan Hançerli, Kahramanmaraş Elbistan'a gitti. Avrasya Gastronomi Aşçılar Federasyonu işbirliği ile 5 yerde yemek noktaları kurarak, günlük bin 350 depremzedenin sıcak yemek ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Deprem bölgesindeki can dostlarının mama ve tedavi ihtiyaçları için de bölgede çalışan ekipler sahadaya indi. Hatay merkeze kıl çadırlar gönderdi. Kurulumunu belediye ekipleri yaptı.

KÜÇÜKÇEKMECE: KEMAL ÇEBİ
Vatandaşlara yardım ve kan ihtiyacı sebebiyle bağış çağrısı yaptı. Sivil Savunma Amirliği’ne bağlı Arama Kurtarma Ekibimi Hatay Antakya Esenlik Mahallesi’nde çalışmalara başladı.  6 vatandaş canlı olarak göçük altından çıkarıldı. Afetzedelerin gıda ihtiyaçlarını karşılamak için Hatay’da mobil aşevi kurdu. Yemek ve sıcak çorba ikramına devam ediyor. Küçükçekmece Kadın Eşitlik Merkezi’nde eğitim alan kursiyerler, afet bölgesine gönderilmek üzere bayatlamayan kurabiyeler hazırladı. Deprem bölgesinden ilçeye gelen depremzedelerin kıyafet ve hijyen ihtiyaçları Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından karşılandı. Başkan Çebi deprem bölgesine giderek, Destek Hizmetler Müdürlüğü Sivil Savunma Amirliğine bağlı özel eğitimli, akredite arama kurtarma ekipleriyle bir araya geldi. Çalışmalar Hatay Serinyol Mahallesi’nde devam ediyor. Başkan Kemal Çebi, deprem bölgesi Hatay’a giderek çalışmaları bizzat yerinde inceledi.

SİLİVRİ: VOLKAN YILMAZ
Depremzedeler için yardım ve kan bağışı kampanyası başlattı. Afet Koordinasyon Merkezi Arama Kurtarma Ekipleri yola çıktı. 16 yaşındaki Arda ve 60 yaşındaki anneannesi, 11 saat sonra Silivri Arama Kurtarma (SAK) tarafından göçük altından çıkarıldı. 99  Destek AFAD Gönüllüsü, 12 kişilik Arama Kurtarma ekibi, 87 Enkaz Kaldırma Personeli, 5 Mühendis, 4 İş Makinesi Operatörü, 18 Teknik personel, 6 Mobil Mutfak Ekibi olmak üzere Silivri’den afet bölgesine toplamda 219 personel, 45 binek araç, 15 Kamyonet, 13 Çekici-Dorse, 12 Kepçe, 6 Ekskavatör, 6 Kamyon, 4 Minibüs, 2 Jeep-Karavan’da deprem bölgesinde çalıştı. 19 Silivri Destek Afad Gönüllüsü de Gaziantep'te görev aldı. Deprem bölgesinden Silivri’deki akrabalarının yanına gelen depremzede ailelerin ihtiyaçlarına yönelik Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ve Bizden Size Sosyal Market ekipleri devreye girdi. Hatay Belen’de kurulan iki Mobil İkram Aracı ile depremzedelere sıcak yemek ve içecek ikramına başlandı. 
Kaymakamlık, Belediye ve Silivri Kızılay ile ortaklaşa yapılan yardım kampanyası kapsamında, deprem bölgesinde su ve yakıt ikmalinde kullanılmak üzere 5 adet tanker sevki gerçekleştirildi. Silivri Arama Kurtarma (SAK) ekipleri, Adıyaman’dan sonra Kahramanmaraş Elbistan’da çalışmalarını sürdürdü. 15 Adet Seyyar Tuvalet, 15 Adet Duş Kabinini deprem bölgesine gönderildi. Volkan Yılmaz, bölgelerde kurulan çadır kentleri ziyaret etti. Deprem bölgesindeki vatandaşların ısınma ihtiyaçları için yakacak odun göndermeye devam ediyor. Silivri Belediyesi Mahalle Evi kadın kursiyerleri ve hocaları, depremzedeler için kışlık kıyafet dikimleri ve çocuklar için oyuncak hazırlamaya devam ediyor.

ESENYURT: KEMAL DENİZ BOZKURT

Deprem sabahı vatandaşlara dayanışma çağrısı yaptı. Arama kurtarma ekibi ESAK Hatay’a gönderildi. Toplanda 25 kişilik arama kurtarma ekibi, 6 sağlık personeli, mühendislerden oluşan15 kişilik teknik ekip,  170 destek personeli, 1 ambulans, 7 adet saha destek aracı, 2 JBC kepçe, 1 Excavatör, 1 Lowbet, 1 Mercedes 3340 kamyon, 1 Bekoloder, 1 adet 4×4 Pikap ve 1 adet 45 kişilik otobüs, 3 seyyar duşakabin ve 3 konteyner wc deprem bölgesine gönderdi. İstanbul’daki hastanelere sevkedilen depremzedeler için Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na 4 ambulans görevlendirildi. Bozkurt, beraberindeki heyetle birlikte Hatay’a gitti. Defne ve Antakya ilçelerini ziyaret etti, belediye mühendislerinin hasarlı yapı tespiti için gittiği Gaziantep İslahiye Yeşilyurt köyünde çalışmaları yerinde inceledi. Hatay’da 52 saat boyunca enkaz altında kurtarılmayı bekleyen Fatma Teyze, sağlık personelinin tesadüfen sesini duyması üzerine yeniden hayata tutundu. ESAK, Hatay Defne’de depremin ilk saatlerinde küçük Bekir’i, 101. saatinde 8 yaşındaki Tanem ve babası Cem Okur, 110. saatte Azra Habip, 5 saatlik yoğun uğraş sonucunda da Aslı ve annesini enkaz altından kurtardı.  Enkaz altından kurtardığı küçük Muhammed'i de ailesine kavuşturdu. Esenyurtlu kadınlar, depremzedeler için atkı, bere, battaniye üretimine başladı. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.